Depresjon kan være en svært vanskelig lidelse å takle alene, men det finnes tips som kan gjøre hverdagen lettere. Nedenfor finner du en liste over noen tips som kan gjøre hverdagen med depresjon lettere. Det anbefales å prøve en ting om gangen. Dersom man prøver å gjøre alt på en gang vil man ofte føle seg overveldet og faren for å gi opp øker. Ha derfor tålmodighet med deg selv, og prøv å ikke bli for skuffet eller sint på deg selv dersom noe ikke fungerer eller du ikke får det til.

 • Snør opp skoene og gå en tur ut.
  Frisk luft har vist seg å ha en stor innvirkning på vårt daglige humør. Hvis du kan vil det derfor være nyttig å prøve å komme seg ut av huset minst en gang om dagen.
 • Fysisk aktivitet.
  På lik linje med frisk luft har også fysisk aktivitet vist seg å ha meget positivt effekt. I noen tilfeller har fysisk aktivitet vist seg å være like effektivt som samtaleterapi ved mild eller moderat depresjon. Alle former for fysisk aktivitet, uansett intensitet, har vist seg å ha en positiv effekt på mennesker med depresjon. Det bør anerkjennes at fysisk aktivitet ofte virker veldig lite fristende på en person med depresjon, og de kan trenge ekstra mye forståelse og sympati, uansett hvor lett noe virker for en person uten depresjon.
 • Spis mye fargerik frukt og grønt.
  «Gjør medisin til din mat og din mat til medisin», sa Hippokrates for over 2500 år siden. Moderne forskning har vist at det absolutt er noe i dette. Mangel på for eksempel vitamin B og D har begge vist seg å kunne øke faren for depresjon.
 • Mennesker med dyr har lenge visst at kjæledyrene deres kan gjøre en grå dag mye bedre. Hvis du tåler dyr kan det absolutt være hjelp i å kose litt med disse. Dersom noen i din husstand er allergiske kan det fortsatt hjelpe å besøke hjelpesenter for eierløse dyr. Disse trenger ofte frivillige, noe som bringer oss til neste punkt.
 • Gjør noe for andre.
  En deprimert person vil ofte bli sittende fast i en følelse av håpløshet og tungsinn over egen situasjon. Å engasjere seg frivillig har vist seg å ha en svært positiv effekt for personer med psykiske lidelser. Det å kunne hjelpe andre (dyr, mennesker, miljø, hva som helst) gir en følelse av mestring og hensikt man kanskje har savnet i andre deler av livet.
 • Prøv å holde huset/rommet noenlunde under kontroll.
  For en person med depresjon vil ofte husarbeid føles mye tyngre og vanskeligere. Ting kan ha lett for å «flyte ut» over benker, bord og gulv. Flere personer med depresjon har rapportert at etter en ryddeoperasjon, enten alene eller med hjelp av andre, følte de seg mye bedre så lenge det holdt seg noenlunde ryddig. Hvordan dette gjennomføres er opp til den enkelte. Kanskje du går til innkjøp av papptallerkener i en periode for å unngå at oppvasken hoper seg opp, eller hvis du har råd kan du kanskje spørre noen om å hjelpe dem med å holde det ryddig mot betaling.
 • Hold kontakten.
  Det kan ofte være fristende å isolere seg helt eller delvis fra omverdenen dersom man har depresjon. Prøv allikevel å holde kontakten med venner eller familie som du føler deg komfortabel rundt. Dersom en eller flere i din familie eller vennekrets får deg til å føle deg verre, kan en terapeut hjelpe deg med å finne måter dette kan håndteres eller snakkes om.